استادیوم چین

طراحی استادیوم ورزشی 45 هزار متر مربعیBozhou  در استان Anhui کشور چین توسط استودیوی معماران چینی Yuan Ye  در سال 2018 میلادی.سقف این استادیوم توسط خرپاهای فضایی هرمی شکل ساخته شده است و همچنین برای مرزبندی ساختار مستطیل شکل این استادیوم از فضای بیرونی از دیوارهایی پرده ای استفاده شده است.فرم معماری یکپارچه ی این استادیوم به نحوی است که آن را به یک حجم خالص و نماد گونه تبدیل کرده است.

Bozhou Statium

Architects; Yuan Ye Architects

Location: Bozhou City, Anhui Province, China

Category: Stadiums

Design Facility: CADRI

Design: Ye Yuan, Xu Qin

Area: 45000.0 m2

Project Year: 2018

Architectural Concept

Out of the pursuit of simplicity and publicity, Bozhou Gymnasium abandoned the traditional outdoor steps and two-tier platform. A circle of half-indoor and half-outdoor public space is designed between the main function volume and the outdoor environment as a space for people to gather, distribute and buffer. The public space on the east, north and south side is the public hall on the first floor and the underground courtyard on the West side. Vertical traffic is incorporated into the public hall, and the flow of people is introduced into the public lounge on the second floor through a wide staircase

The three-sided continuous public hall forms an L-shaped grand three-storey high-shared space, which is a place for audience rest, event information transmission, news conference and other urban public activities. The roof of the hall is illuminated by transparent glass roof. The steel grid structure of the roof, three-dimensional honing on the side and hollow metal skin form abundant light and shadow effects in the sunshine. Steel structure three-dimensional honing shrinks into a continuous triangular “columnar” at the landing site. People can travel freely inside and outside the building. The functional significance of the gate no longer exists, but is a symbol. The city square naturally extends to the inside of the gymnasium, and integrates indoor and outdoor space. It realizes the real “publicity” of public buildings in space, thus creating a “city living room” open to all people all the time, and realizing the ideal of “returning space rights to the people” through the design of public buildings

منبع:archdaily

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *